Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΔΙΟ) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με περηφάνια, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρόσφατης εκπαιδευτικής εκδρομής των μεταπτυχιακών της φοιτητών/τριών, των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης (ΧρηΛοΔΕ) και Ναυτιλιακών (ΝΑΥ), στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τις ημερομηνίες 26 έως 28 Μαρτίου 2024.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδρομής, οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας και των χρηματοοικονομικών, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου, ενισχύοντας την κατανόησή τους για τις παρούσες τάσεις και προκλήσεις των εν λόγω βιομηχανιών.
Τον πρώτο σταθμό των επισκέψεων αποτέλεσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς όπου οι φοιτητές/τριεςπεριηγήθηκαν και γνώρισαν τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Ακολούθησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου με μια κατατοπιστική παρουσίαση κατέδειξε τον σκοπό και τη δράση της.
Προχωρώντας στις εταιρείες σχετικές με τον ναυτιλιακό κλάδο, έγινε επίσκεψη στην Optima International – Shipbroking Services στη Βούλα όπου μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου έγινε κατανοητή η φύση της δουλειάς και η προσέγγιση της εταιρείας. Η τελευταία επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο γραφείο της εταιρείας Watson Farley & Williams. Σε μια γεμάτη αίθουσα από στελέχη και φοιτητές/τριες αναλύθηκαν τα διάφορα πεδία εξειδίκευσης της εταιρείας οδηγώντας στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας ικανών συνεργατών στο πλευρό των επιχειρηματιών.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε ερευνητικό φορέα, εξαιρετικής σημασίας και για τα δύο γνωστικά αντικείμενα της Σχολής και εταιρείες και οργανισμούς στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ερευνητικό Κέντρο καινοτομίας “Αθηνά” (Athena Research Centre): Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο παρουσιάστηκε η ερευνητική και αναπτυξιακή εργασία που επιτελείται και σε ποιους ερευνητικούς άξονες εμπίπτει. Η καινοτόμος έρευνα του Κέντρου σκοπό έχει μεταξύ άλλων στην επίλυση διαφόρων επίκαιρων προβλημάτων και προκλήσεων. Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, παγκοσμίας φήμης ερευνήτρια σε καινοτόμα, ανθρωποκεντρικά, διεπιστημονικά συστήματα για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας, Καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πολυτεχνείο της Δανίας στη Σχολή Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομικών και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES, καθώς και της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ υποδέχτηκε τους φοιτητές/τριες. Παρουσίασε το πολυσχιδές έργο και τη συνεισφορά του Κέντρου και εξήρε την τεράστια συνεισφορά του μέλους ΔΕΠ του Τμήματος ΝΑΥ, Δρ Ολυμπίας Νησιφόρου στα ερευνητικά έργα και προγράμματα τα οποία εκπονούνται μέσω της διαχρονικής συνεργασίας που έχει με τα σχετικά ακαδημαϊκά Τμήματα του Πανεπιστημίου μας.
Eurobank (Markets & Asset Management General Division) κατά την επίσκεψη αυτή οι φοιτητές/τριες ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του χώρου για τη φύση της εργασίας τους και τι ακριβώς απαιτεί σήμερα σε προσόντα και εμπειρία ο τομέας αυτός και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των φοιτητών/τριων.
Η δεύτερη ημέρα της εκπαιδευτικής εκδρομής ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Athens Stock Exchange) όπου οι φοιτητές/τριες είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Επιτελικό Διευθυντή Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστήριου Αθηνών Δρ Νικόλαο Πορφύρη για τις αγορές που λειτουργούν σήμερα στο Χρηματιστήριο, για την δημιουργία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και από τις εταιρείες από τις οποίες αποτελείται , καθώς και για το ρόλο και το έργο που επιτελεί η κάθε μία.
Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής οφείλεται επίσης στη γενναιόδωρη στήριξη της «Ελληνικής Τράπεζας – Hellenic Bank», η οποία κάλυψε μέρος του κόστους της εκδρομής, συνεισφέροντας σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που αφορούν την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων και την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Η εν λόγω εκδρομή συνέστησε μια σημαντική διαδικασία εναρμόνισης των θεωρητικών γνώσεων με την πρακτική εμπειρία, αποτελώντας ένα εξαιρετικό εργαλείο παρατήρησης της δυναμικής μεγάλων εταιρειών στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Τους φοιτητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγητές και συνοδοί, κ. Παναγιώτης Ανδρέου, κ. Ολυμπία Νησιφόρου, κ. Μιχάλης Μιχαήλ και κ. Ιωάννα Ευαγγέλου οι οποίοι ανέλαβαν τη διαδικασία και φρόντισαν για την τήρηση του προγράμματος. Ο Συντονιστής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος ΧρηΛοΔΕ, Δρ Παναγιώτης Ανδρέου, ευχαριστεί θερμά το Πρυτανικό Συμβούλιο και την Ελληνική Τράπεζα που στήριξαν τη διοργάνωση της εκδρομής, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες/χουσες φοιτητές και φοιτήτριες και την προσήλωσή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.