Ανακοίνωση Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας

Τμήμα Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης

Ως γνωστό το Πανεπιστήμιο μας μέσω της ομάδας του συνάδελφου Δρ Παναγιώτη Ανδρέου πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας γύρω από τα θέματα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς το Τμήμα Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και συγκεκριμένα ο Δρ. Ανδρέου συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα για τους Καθηγητές Οικονομικών/Εμπορικών Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα: “Η Ανάγκη Ενίσχυσης της Χρηματοοικονομικής Παιδείας για τους Νέους». Η όλη διοργάνωση διεξήχθη στο κεντρικό αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων. Στόχος της ημερίδας ήταν να διεξαχθεί μία ευρύτερη συζήτηση για τη σημασία της χρηματοοικονομικής παιδείας και της ανάγκης ενίσχυσης της στο εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου μας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ. Κυπριανός Λούης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου. Το παρών τους έδωσαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΤΚ, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου*, κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των καθηγητών στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην επόμενη γενιά. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων “αν καταφέρουμε οι σημερινοί μαθητές, τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να λαμβάνουν ορθολογικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις για τη ζωή τους, θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σπουδαίο. Γιατί το οικονομικό αύριο της χώρας μας εξαρτάται από τους νέους πολίτες που σήμερα διαμορφώνουν συνείδηση και κτίζουν την προσωπικότητά τους”.

Ο Δρ Ανδρέου στην παρουσίαση του σχολίασε τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το επίπεδο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων του τόπου μας. H επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων καταλήγει στο πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα ότι περίπου μόνο 2 στους 10 νέους/νέες που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται να διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων. Τόνισε συγκεκριμένα, ότι η προώθηση και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας με τυπικό και δομημένο τρόπο μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητη συνθήκη για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, που εμφανίζεται πολύ έντονο ανάμεσα στη μαθητιώσα νεολαία στην Κύπρο και ως εκ τούτου, απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας και άλλων θεσμικών οργάνων και οργανισμών. Άλλωστε, οι νέοι και οι νέες τείνουν να συμφωνούν με τη σημασία της ένταξη της χρηματοοικονομικής παιδείας στα σχολεία αφού το 67% δηλώνει ότι «τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία χρηματοοικονομικά θέματα, όπως για παράδειγμα θέματα επιτοκίων, οι συναλλαγές με τις τράπεζες, ψηφιακά νομίσματα)». Πέρα από το εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ο Δρ Ανδρέου, θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις που θα προωθήσουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό μέσω της δια βίου μάθησης για την χρηματοοικονομική επιμόρφωση όλων των ομάδων του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε μιας και σε όλα τα στάδια της ζωής τους. 

*Από τον Δεκέμβριο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στηρίζει ουσιαστικά και συντονίζει τη λειτουργία και το έργο της ad-hoc Επιτροπής που συστάθηκε για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο. Μια πολιτική που μπήκε σε πιο συγκροτημένη βάση με την έγκριση και υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2022 και ξεκίνησε ήδη υπό συντονισμένο τρόπο η υλοποίηση των δράσεων που προτεινόντουσαν στην Έκθεση Εθνικής Στρατηγικής. 

Ο Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Ανδρέου είναι μέλος της εν λόγω ad-hoc Επιτροπής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής Ευημερίας (Financial Wellbeing Institute)

 

0

Περισσότερα

Διάλεξη από την Υφυπουργό Ναυτιλίας στους φοιτητές/τριες της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας
Εκδήλωση “Finance and Accounting Job Fair”
Finance and Accounting Fair – 30/10/2024 | Tassos Papadopoulos Building