Στο πλαίσιο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου Global Finance Conference (GFC), το οποίο πραγματοποιήθηκε δικτυακά στις 27-29 Μαϊου, η εργασία “Stock price crash risk: A critique of the agency theory viewpoint” έλαβε τιμητικό βραβείο μεταξύ των GFC 2021 Top Papers.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Παναγιώτη Ανδρέου, τον Καθηγητή Δρ Νεόφυτο Λαμπερτίδη και την Δρ Μαρίνα Μαγίδου απόφοιτη διδακτορική τους φοιτήτρια, του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Η παρούσα ερευνητική δουλειά στηρίζεται στη βιβλιογραφία που εξετάζει την κατάρρευση των τιμών των μετοχών από την σκοπιά της θεωρίας της αντιπροσώπευσης και αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο των διαχειριστών στην εκμετάλλευση της ασύμμετρης πληροφόρησης για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών από την επενδυτική κοινότητα.
Η συγκεκριμένη εργασία φέρνει στο προσκήνιο μια έντονη αντίθεση μεταξύ του ορισμού της κατάρρευσης των μετοχών ως ένα ακραίο φαινόμενο που θα έπρεπε να παρατηρείται σπάνια και των εμπειρικών πτώσεων που παρατηρούνται στην πραγματικότητα.
Στα πλαίσια της μελέτης παρουσιάζεται το «αίνιγμα» του κινδύνου της κατάρρευσης των τιμών, δείχνοντας μια σταθερά αυξανόμενη τάση στα περιστατικά που παρατηρούνται διαχρονικά, τα οποία δεν μπορούν να επεξηγηθούν από τα διακεκριμένα κανάλια που προτείνονται από την υφιστάμενη βιβλιογραφία.
Τα βραβεία “Top Paper Awards” του Global Finance Conference, ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου Global Finance Conference τιμώντας το ερευνητικό έργο, χρηματοοικονομικού ερευνητικού αντικειμένου, που ξεχώρισε σε ποιότητα το ακαδημαϊκό έτος που πέρασε.
Η αποστολή του Global Finance Conference είναι να άρρηκτα συνυφασμένη με την προώθηση της έρευνας, παρέχοντας φόρουμ στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα για συζήτηση, ανταλλαγή ιδεών, διάδοση και προώθηση της εκπαίδευσης, της μάθησης και της πρακτικής της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής οικονομίας και προσελκύει σημαντικό αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο.
Το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας (ΕΧΝ) βρίσκεται στη Λεμεσό, σε ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως και προσφέρει πτυχία σε πεδία των Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλιακών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος εστιάζει στους δύο αυτούς τομείς, προσφέροντας ένα πρόγραμμα σπουδών με δύο κατευθύνσεις: στα Χρηματοοικονομικά ή στα Ναυτιλιακά. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας των χρηματοοικονομικών και ναυτιλιακών αγορών μέσα σε ένα σύγχρονο οικονομικό σύστημα.
Επιπλέον, το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, προσφέρει μία σύγχρονη εκπαίδευση με ευέλικτη απογευματινή φοίτηση και ανάπτυξη εξειδικευμένων αναλυτικών και οργανωτικών ικανοτήτων, μέσω των ακόλουθων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών:
– Μάστερ Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc in Corporate Financial Management) (CFM)
– Μάστερ Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά (MSc in Shipping and Finance) (SHI)
– Μάστερ Ναυτιλιακά και Διοίκηση (MSc in Shipping and Business) (SBU)
Το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών, και Ναυτιλίας συνεργάζεται με διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς προγραμμάτων επαγγελματικών τίτλων. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έχει λάβει πιστοποιήσεις από παγκόσμιους φορείς πιστοποιημένων επαγγελματιών λογιστών όπως το ΙCAEW Chartered Accountant qualification (ACA) και το Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Επιπλέον, το Τμήμα έχει πάρει πιστοποίηση το Institute of Chartered Shipbrokers (ICS).