Τρεις επαγγελματίες του Χρηματοοικονομικού τομέα, προσκλήθηκαν από το τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του ΤΕΠΑΚ, χθες, Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, για να μιλήσουν στους δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος, που καλούνται στο στάδιο αυτό να επιλέξουν κατεύθυνση σπουδών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ και ομιλητές ήταν οι: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Deputy Director General / Maritime Manager, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, Γιώργος Μαρτίδης, Financial Advisory Services Partner, Deloitte και Φάνος Πιτυρής, Ελληνική Τράπεζα.
Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, μίλησε για τον κλάδο της Ναυτιλίας—κλάδος ο οποίος χαρακτηρίζεται τόσο από συνεχή ανάπτυξη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Τονίζοντας τις προοπτικές που προσφέρονται για εργοδότηση, ενθάρρυνε τους φοιτητές, σημειώνοντας και τη θέση της Κύπρου διεθνώς: ‘Η σημαία μας δίνει το εκτόπισμα και το κύρος να στεκόμαστε με άποψη και περηφάνια στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, τα πλοία αυξάνονται παγκοσμίως όπως και αυτά των οποίων η διαχείριση γίνεται από την Κύπρο, και μαζί τους αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας’.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε μία σημαντική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα στη Κύπρο, τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ξεκινάει λειτουργία από 1η Μαρτίου, με έδρα τη Λεμεσό. Ακόμη, μίλησε για τις ευκαιρίες εργοδότησης σε ναυτιλιακές εταιρείες και αναφέρθηκε στα τμήματα μιάς ναυτιλιακής εταιρείας όπως π.χ. το τμήμα Πληρωμάτων, το τμήμα Ασφαλίσεων και το τμήμα Παρακολούθησης Ναύλωσης Πλοίων.
Ο Γιώργος Μαρτίδης μίλησε στους φοιτητές για τον κλάδο Λογιστικής. Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην δική του προσωπική εμπειρία ως φοιτητής: ‘Στην ηλικία σας ούτε εγώ είχα ξεκάθαρο στο μυαλό μου τι ακριβώς ήθελα να ακολουθήσω. Ακόμη κι όταν το επέλεξα, δεν ήμουν σίγουρος για το τι ακριβώς επιλέγω’, σημείωσε. Στη συνέχεια, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του κλάδου Audit όσο αφορά στην εργοδότηση και τους μισθούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μέσα από την οπτική της πορείας της Deloitte. ‘Εταιρείες του τομέα, όπως η Deloitte αλλά και οι Βig Four του κλάδου στην Κύπρο, εργοδοτούν αρκετούς νέους πτυχιούχους κάθε χρόνο, με ειδικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά, πάνω από το 50% των εργοδοτούμενων στη δική μας εταιρεία είναι κάτω των 30 ετών’.
Ο Φάνος Πιτίρης, μίλησε στους φοιτητές για το Χρηματοοικονομικό τομέα. Με μία ομιλία που ο ίδιος χαρακτήρισε ως μία προσπάθεια να εμπνεύσει τους φοιτητές να σκέφτονται προοδευτικά, όντως κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον με ιδέες που θέλουν το Χρηματοοικονομικό τομέα να συναντάει τη Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ψηφιακή επανάσταση.
‘Ολα αυτά πρότεινε να τα συνταιριάζουμε πάντοτε με μεγάλες δόσεις δημιουργικότητας, συναισθηματικής νοημοσύνης και κριτικής σκέψης. ‘Σε 125 χρόνια, λένε οι προβλέψεις, θα έχουμε πλήρη αυτοματοποίηση της εργασίας. Βλέπουμε, έτσι, πως η κριτική σκέψη όπως μίλησε για αυτήν ο Σωκράτης, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη, καθίστανται όλο και πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που κατέχει ο άνθρωπος σε αντιδιαστολή με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ως εκ τούτου πρέπει να στοχεύουμε στο να τα αναπτύσσουμε’. Στο μέλλον, καινοτόμα προϊόντα, εργαλεία και υπηρεσίες, όπως, επί παραδείγματι, το Cloud Accounting αλλά και οι Robo Wealth Management Advisors, δείχνουν νέους ορίζοντες για την εξάσκηση των χρηματοοικονομικών επαγγελμάτων.
Αναφορά έγινε και σε κλάδους που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στη χώρα, όπως ο Κλάδος Διαχείρισης Κινδύνου: ‘Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη στην Kύπρο. Σε διεθνές επίπεδο θα δούμε άνθηση, ειδικά στα Data Analytics/sophisticated data analytics methods’.
Σε ανάπτυξη βρίσκεται και ο κλάδος Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών (Fin Tech), σύμφωνα με τον κ. Πιτυρή: ‘Οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τα Χρηματοοικονομικά’, πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τμήμα ΕΧΝ έχει ενσωματώσει στο curriculum του ειδικό μάθημα Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών, εμπλουτίζοντας τα τρία αναδιαρθρωμένα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει σε α) Μάστερ Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά, β) Μάστερ Ναυτιλιακά και Διοίκηση και γ) Μάστερ Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων.